Gemeente Kortessem

Starten met ondernemen

Wil je graag je eigen bedrijf opstarten, neem dan zeker de tijd om je goed voor te bereiden. Met het 7 stappenplan helpen we je graag op weg.

Informeer je zeker ook, waar nodig, bij een boekhouder, advocaat, notaris of bevriende ondernemer.

Voorwaarden

 Het 7 stappenplan tot ondernemerschap.

1. Kies je ondernemingsvorm. Ga je voor een éénmanszaak of een vennootschap? Maak je keuze doordacht want zij bepaalt je aansprakelijkheid, je boekhouding, je belastingstelsel,…

2. Open een zichtrekening; Voor al je zakelijke transacties moet een rekening openen op naam van je onderneming bij een financiële instantie, gevestigd in België.

3. Oprichten van een vennootschap

Het oprichten van een vennootschap vraagt meer tijd, de volgende 8 stappen loodsen je doorheen deze procedure.

4. Vraag je ondernemingsnummer aan. Zowel voor een éénmanszaak als voor een vennootschap moet je je inschrijven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (=KBO). Deze inschrijving verloopt via een erkend ondernemingsloket. Je ontvangt een uniek ondernemingsnummer bestaande uit een reeks van 10 cijfers. De kost voor de inschrijving bedraagt € 92,50.

Tip: omschrijf de activiteiten (=nacebel codes) zo ruim mogelijk bij de eerste inschrijving. Zo vermijd je kosten voor aanpassingen achteraf.

5. Activeer jouw BTW nummer

Als je BTW-plichtig bent, heb je een BTW nummer nodig. Je BTW nummer is je ondernemersnummer met vermelding van BE voor je unieke 10-cijfer code.

Je btw-nummer kan je laten activeren door het ondernemingsloket of door je plaatselijk

btw-kantoor. Als zelfstandige ben je meestal BTW-plichtig, maar je hebt ook recht op BTW-aftrek. Informeer je dus goed.

6. Sluit je aan bij een sociaal verzekeringsfonds.

Als zelfstandige, zaakvoerder, bestuurder,… moet je zelf je sociale zekerheid in orde brengen. Hiervoor moet je je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds.

7. Sluit je aan bij een ziekenfonds.

Deze aansluiting verzekert jou en je gezin bij ziekte of een ongeval.

Gerelateerde websites

  • Mijn eigen zaak. Starten met kennis van zaken. (brochure VLAIO)
    Zelfstandig worden. (brochure FOD economie)
    Beide brochures helpen je stapsgewijs bij de opstart van je eigen zaak.
  • Starterskompas. (brochure VLAIO)
    De startkompas is een werkinstrument waarmee je de haalbaarheid (financieel en organisatorisch) van jouw project kan inschatten. Bovendien kan het startkompas dienen als basis voor een ondernemingsplan.
  • Het internet. Ook uw zaak.
    Hoe versterk je je online aanwezigheid? Start met een e-scan (score van je huidige online activiteit en checklijst van nieuwe mogelijkheden), bereken de financiële impact en ga aan de slag met deze praktische handleiding.