Gemeente Kortessem

Hasselt en Kortessem nemen principiële beslissing tot fusioneren

De fusie tussen Hasselt en Kortessem gaat een nieuwe fase in. Op 25 en 28 april gaven de gemeenteraden van Hasselt en Kortessem principieel groen licht voor een samenvoeging. De twee besturen gaan nu overeenkomsten en verschillen in kaart brengen en zoeken naar de best mogelijke scenario’s.

De gemeenteraden namen de beslissing op basis van de perspectiefnota die een ambtelijke projectteam van beide gemeenten - met steun van de burgemeesters en algemeen directeurs - eerder afrondde.

De perspectiefnota toonde aan dat samengaan heel wat meerwaardes met zich meebrengt: voor de burgers, voor de interne organisatie en voor toekomstige ambities en beleid.

Nu de principiële beslissing genomen is, gaat het fusieteam aan de slag om alle praktische details op te lijsten en op te lossen, om de krachten van beide besturen en alle interne diensten optimaal te bundelen. Uiterlijk eind 2023 nemen de gemeenteraden op basis van alle input een definitieve beslissing over de fusie. Vervolgens keurt het Vlaams Parlement dit voorstel goed en starten we de integratie formeel op. Op 01.01.2025 vormen Hasselt en Kortessem dan officieel één fusiestad met één gezamenlijke bestuursploeg.

Tijdens het verdere fusietraject nemen we natuurlijk de aandachtspunten mee die naar voren kwamen uit de burgerbevraging, waaraan maar liefst 1.426 Hasselaren en Kortessemnaren deelnamen. Betrokkenheid en participatie blijven cruciale elementen, op verschillende tijdstippen zullen we inwoners van Hasselt en Kortessem opnieuw betrekken en meenemen.

Meer over de fusie vind je op de projectwebsite www.hasseltkortessem.be

Gepubliceerd op za 29 april 2023