Gemeente Kortessem

Slimmesorteerpunten: het nieuwe puntensysteem van Limburg.net beloont slimme sorteerders

Afvalintercommunale Limburg.net geeft slimme sorteerders spaarpunten. Wanneer Limburgers inspanningen leveren om de afvalberg te verkleinen, kunnen zij punten sparen of huisvuilzakken omruilen tegen PMD-zakken.

Jaarlijks ontvangen alle gezinnen die afvalbelasting aan Limburg.net betalen, een bepaalde hoeveelheid huisvuilzakken, -kilo’s of beurten, afhankelijk van de grootte van hun gezin. Deze hoeveelheid is berekend op basis van de gemiddelde jaarlijkse hoeveelheid huisvuil die de meeste inwoners van Limburg en Kortessem produceren.

Mensen die goed hun afval scheiden, hebben minder huisvuil en kunnen daardoor jaarlijks een bepaalde hoeveelheid van dit quotum overhouden.

In het verleden was er een puntensysteem voor de goede sorteerder. Een evaluatie toonde aan dat het systeem te omslachtig was en dat er niet genoeg verdien- en verzilvermogelijkheden waren.

Met de nieuwe Slimmesorteerpunten worden mensen die goed sorteren en afval voorkomen, beloond.

Zij kunnen drie grote rollen of zes kleine rollen huisvuilzakken of huisvuilkilo's inruilen voor punten.

Wil jij als Kortessemenaar punten verzilveren voor aankoopbonnen bij verschillende winkels, tickets voor het openbaar vervoer of filmtickets, dan moet je daarvoor een account aanmaken en vervolgens kiezen voor Slimmesorteerpunten.

Klik hier om een account aan te maken

Grijze huisvuilzakken kunnen ook omgeruild worden tegen PMD-zakken. Je kan hiervoor terecht op een recyclagepark van Limburg.net waar dit aangeboden wordt (bijvoorbeeld het park van Diepenbeek). Hiervoor hoeft geen account aangemaakt te worden, je hebt enkel je identiteitskaart nodig.

Doordat huisvuilzakken ingeruild kunnen worden voor andere zakken, kan bijna alle afval gesorteerd aangeboden worden, zonder dat daarvoor extra betaald moet worden. Vandaar dat de volledige afvalproductie inbegrepen is in de afvalbelasting die jaarlijks betaald wordt.

Gepubliceerd op di 14 maart 2023