Gemeente Kortessem

Kortessem dooft ‘s nachts een deel van de openbare verlichting

Laat jij de verlichting in jouw woning branden wanneer je gaat slapen? Wellicht niet, op een eventueel nachtlampje voor de kinderen na. Voor de openbare verlichting geldt hetzelfde: het is niet nodig om de hele nacht alle lichten te laten branden.

Bovendien kunnen we hier als gemeente flink wat geld mee besparen.

Om onze energiekosten te drukken, zijn we – zoals je misschien al weet – al een tijdje bezig met de vervanging van onze openbare verlichting door duurzame ledverlichting.

Als gemeente willen we nu echter nog een stapje verder gaan. Sinds zondagavond 26.02.2023 laten we daarom een groot deel van de lichten in onze straten en op onze pleinen niet meer de hele nacht laten branden. Concreet houdt die beslissing in dat we, in samenspraak met netbeheerder Fluvius, overgaan naar een situatie waarbij we tussen 00u00 ’s avonds en 05u00 ’s morgens een groot deel van de verlichting doven.

Uitzonderingen:

  • Van vrijdag- op zaterdagnacht en van zaterdag- op zondagnacht geldt dit niet, dan blijft het licht gewoon branden zoals voorheen.
  • Voor de gewestwegen en aangelande straten (de straten die gekoppeld zijn aan een cabine op een gewestweg) verandert er niets. Deze blijven de hele nacht volledig verlicht.

We benadrukken dat het doven (en dimmen) van de verlichting slechts voor een korte verkeersluwe periode (tussen 00u00 en 05u00) van toepassing is. Bovendien levert deze aanpassing ons een aanzienlijke jaarlijkse besparing op.

We geven ook graag mee dat we deze ingreep gelijktijdig doen met heel wat van onze omliggende gemeenten/steden.

Zit je toch nog met vragen of bezorgdheden over deze nieuwe maatregel? Dan kan je steeds terecht bij onze dienst ruimtelijke ordening.

Gepubliceerd op vr 03 maart 2023