Gemeente Kortessem

Fijne oudejaarsavond!

Lokaal bestuur Kortessem wenst je een fijne oudejaarsavond en een gelukkig nieuwjaar toe.

Ik knal zonder vuurwerk 2022

ok met het einde van 2021 in zicht roept de brandweer jou op om zelf geen vuurwerk af te steken met oudjaar.
Corona vroeg (en vraagt nog altijd) veel van jou. Van ons. Van iederéén! We hopen van niet, maar de kans bestaat dat we de eindejaarsfeesten alweer met coronamaatregelen moeten vieren. Velen willen er toch iets ‘feestelijks’ van maken, door bijvoorbeeld vuurwerk af te steken.

Als brandweer vinden we dat geen goed idee. Iedereen weet dat vuurwerk levensgevaarlijk, brandgevaarlijk, erg ongezond, duur en belastend voor dieren en hulpdiensten is.

We roepen op om te knallen (= te feesten) zónder vuurwerk, om alle bovenstaande redenen en zeker om de al zwaar belaste zorg en de handhaving van de openbare orde niet extra onder druk te zetten.

Gebruik op de sociale media dus zeker weer de hashtag #ikknalzondervuurwerk als je feestelijke selfies post. Alle info over deze #ikknalzondervuurwerk campagne vind je terug op onze gelijknamige sociale mediakanalen.

Wij wensen je veilige en gezonde feestdagen toe en alvast een heel gelukkig 2022!

Volg ons op:

Zes redenen om te knallen zonder vuurwerk

Zin om zelf vuurwerk af te steken dit eindejaar? De Vlaamse brandweer geeft je 6 goede redenen om dit niet te doen!

 • Vuurwerk is levensgevaarlijk
  Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk kan je gewond raken. De slachtoffers zijn meestal mannelijk (89 %). Eén op vier is jonger dan 16 jaar. Meest getroffen lichaamsdelen zijn de ogen (32%), het aangezicht (26%) en (30%) handen en vingers. Ook blijkt dat de meeste vuurwerkslachtoffers het vuurwerk niet zelf aangestoken hebben. Zij waren enkel toeschouwer van de vuurwerkpiraat. (Bron: stichting brandwonden)
 • Vuurwerk zorgt voor een groter risico op brand
  Zowel bij het afsteken van vuurwerk als het oplaten van wensballonnen is het risico op brand erg groot. Jouw wensballon kan op een woning, tuinhuis of brandbaar materiaal terecht komen, waar het brandende kaarsje heel wat schade kan veroorzaken.
 • Vuurwerk veroorzaakt dierenleed
  Dieren zijn heel gevoelig voor harde geluiden. Ze schrikken en panikeren. Zo zijn er talrijke verhalen: honden lopen weg, paarden breken uit en komen op de openbare weg terecht.
 • Vuurwerkongevallen belasten de hulpdiensten
  Telkens wanneer de hulpdiensten moeten uitrukken voor problemen rond vuurwerk, zijn ze niet beschikbaar voor andere noodgevallen.
 • Vuurwerk is erg ongezond
  De fijnstofconcentraties vastgesteld tijdens en net na afsteken van vuurwerk pieken ten opzichte van de normale waarden. Zeker voor mensen met gevoelige luchtwegen, zoals jonge kinderen, mensen met allergieën of astma, kan dit gevaarlijk zijn. (Bron: luchtmeetnet). Maar dat is niet het enige probleem. 90% van dat fijnstof komt op de bodem en in het riool terecht, en zorgt ook hier voor een enorme vervuiling.
 • Vuurwerk is duur
  Vuurwerk aankopen is duur. Als je ervoor kiest om zelf geen vuurwerk af te steken maar naar een spektakelvuurwerk van een stad of gemeente te gaan, dan kost je dit niets. Lekker makkelijk!

Allemaal redenen genoeg om zelf geen vuurwerk af te steken, vinden de Vlaamse hulpverleningszones. Vandaar hun slogan “Wij knallen zonder vuurwerk, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.”

Vind je toch dat vuurwerk bij het eindejaar hoort? Ga dan naar een spektakelvuurwerk of lasershow van je stad of gemeente kijken. Maak er een leuk, feestelijk en vooral veilig eindejaar van. Onze allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

Ter informatie

Netwerk Brandweer, het netwerk van de Vlaamse brandweer- en hulpverleningszones, lanceert opnieuw de campagne #Ikknalzondervuurwerk. We doen dit omdat we weten wat de gevolgen zijn van zelf vuurwerk afsteken.

Ons campagnebeeld met de hashtag #ikknalzondervuurwerk zegt genoeg: honden zoals Charlie op de foto – en dieren in het algemeen – schrikken erg van die knallen. Brandweermannen zoals Rob – en alle andere hulpverleners van dienst tijdens de feestdagen – moeten meer dan eens slachtoffers van vuurwerk helpen en brand of schade door vuurwerk blussen of herstellen. Daarom zegt de brandweer “Ik knal zonder vuurwerk”, omdat we weten wat de gevolgen kunnen zijn.

Over Netwerk Brandweer

Netwerk Brandweer is het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) en alle Vlaamse hulpverleningszones. Het netwerk is de koepelorganisatie van alle 20 Vlaamse Hulpverleningszones en functioneert als dienstverlener, belangenbehartiger en netwerkorganisatie.

Gepubliceerd op do 17 november 2022