Gemeente Kortessem

Vragen over het coronavaccin: feiten en fabels

Is het vaccin wel veilig? Werkt het vaccin wel? Heb ik wel een vaccin nodig als ik niet tot een risicogroep behoor? Veel mensen zitten met nog heel wat vragen en er doen heel wat fabels de ronde.

Agentschap Zorg en Gezondheid zette de meest voorkomende fabels/vragen op een rijtje en geeft de juiste feiten om een antwoord te geven op die vragen. 

Hier vind je alvast een kort overzicht op de meeste fouten en feiten die rond gaan:

FOUT FEIT
Van het COVID-19-vaccin kun je COVID-19 krijgen. Het COVID-19-vaccin bevat geen levende virussen en kan nooit COVID-19 veroorzaken.
Ik ben gezond en/of ik behoor niet tot een risicogroep. 

Ik heb nog geen COVID-19 gehad en zal het dus waarschijnlijk niet krijgen.

Ik heb dus geen vaccin nodig.

Iedereen kan besmet raken met het coronavirus en kan het doorgeven aan kwetsbare bewoners, ook zonder zelf symptomen te hebben. Ook gezonde sportieve mensen kunnen op  intensieve zorg belanden.
Het vaccin is niet veilig. De veiligheid van het vaccin werd uitgebreid

onderzocht en heeft een zeer goed veiligheidsprofiel.

In de fase 3-studies werden meer vrijwilligers

ingesloten dan in de meeste andere vaccinstudies.

De meest voorkomende klacht na COVID-19-vaccinatie is pijn op de plaats van injectie. Algemene klachten zijn hoofdpijn, koorts of spierpijn. Die klachten duren één tot twee dagen en zijn gemakkelijk te verhelpen met een koortswerend middel of een pijnstiller.

Een gezond dieet en vitamine C-supplement zullen vermijden dat ik COVID-19 krijg. Een gezond dieet en vitamine C kunnen nooit

infectie met het coronavirus vermijden.

Het vaccin werkt niet, ik krijg er toch nog COVID-19 van. Het COVID-19-vaccin is de beste manier om je te beschermen tegen de ziekte. Bij gezonde volwassenen is het zelfs meer dan 90% effectief in de preventie van COVID-19.
Die mRNA-vaccins kunnen je DNA veranderen. RNA komt niet in de buurt van je DNA. Je DNA

zit diep weggeborgen in de celkern waar het

mRNA van het vaccin niet aan kan.

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet tussen? Neem dan een kijkje bij de veelgestelde vragen op www.laatjevaccineren.be/vaccinatie-tegen-covid-19-vraag-en-antwoord. Of stel ze aan de helpdesk via het nummer 011 49 49 01 of stuur een e-mail naar vaccinatiecentrum@borgloon.be.

Meer info over het vaccinatiecentrum vind je op www.vaccinatiecentrum-regio-borgloon.be.

Gepubliceerd op wo 17 maart 2021