Gemeente Kortessem

Schoorsteenbrand voorkomen

Vast al ergens opgevangen: laat elk jaar je schoorsteen vegen. Waarom? Omdat roetresten (van het stoken met bepaalde soorten hout), vogelnesten of een beschadigd rookkanaal een schoorsteenbrand kunnen veroorzaken. Wanneer de schoorsteen laten vegen? Vlak voor je na een lange zomer de verwarming terug opzet. Omdat een derde van de woningbranden te wijten is aan een schoorsteenbrand, geven we je graag enkele tips  om een schoorsteenbrand te voorkomen.

De zomer loopt op zijn einde en de temperaturen dalen, vooral ’s avonds. Dus gaat bij jou en mij de verwarming weer aan. Heb je een kachel of een haard, dan kijk je vast ook uit naar het moment dat dat heerlijk houtvuur weer brandt. Om een schoorsteenbrand te vermijden, geven we jou enkele tips die je best even overloopt voor je haard of kachel weer aansteekt.

Schoorsteen vegen

Schoorsteenvegers lijken misschien iets uit een ver verleden, maar ook vandaag heb ben deze vakmannen hun nut. Zij zorgen er met de juiste schoonmaaktechnieken voor dat je schoorsteen weer optimaal werkt als je de haard of kachel aansteekt.

Eén keer per jaar je schoorsteen laten vegen, bij voorkeur net voordat je de haar weer wilt gebruiken, is een minimum. Vraag een attest voor je verzekeringspolis.

Droog hout

Gebruik droog en onbehandeld hout om je haard mee te laten branden. Laat pas gekapt hout dus zeker één jaar drogen onder een afdekking. Te jong hout, ook al lijkt het droog, veroorzaakt veel rookontwikkeling. Niet prettig.

Goede verbranding

Een goede verbranding hangt samen met de staat van je rookkanaal en met de kwaliteit van je kachel. Witte rook duidt op een goede verbranding. Zie je donkere rook uit de schoorsteen komen? Dan verloopt de verbranding in je kachel of haard niet zoals het moet en kijk je best alles na.

Geen afval

Kachels en haarden moet je met de juiste brandstof aanmaken. Kachels en haarden mag je niet gebruiken om je afval te verbranden. Het verbrand van afval een huis- tuin- en keukenkachel of haard is vervuilend voor de lucht, dus ook de lucht rondom jouw huis. Bovendien loop je het risico dat het afval slecht verbrand, met ook rookontwikkeling in huis tot gevolg. Als het afval chemische producten bevat, loop je dan weer het risico een schoorsteenbrand te veroorzaken.

Haard is geen grill

Ook grillen in de haard is geen goed idee. Grillen doe je best in een oven die daarop voorzien is, of boven de barbecue buiten. Maar zomaar binnen grillen in je haard? Niet doen!

Doven met zand

Ontstaat er toch veel rook en lijkt het er op dat je met een schoorsteenbrand te maken hebt? Meteen de 100 of 112 bellen. Gebruik zand of zout om het vuur te doven. Géén water, want water veroorzaakt stoom in je haard en rookkanaal waar het tot een ontploffing en veel schade aan je schouw kan veroorzaken.

Rond de brandende kachel of haard verwijder je alle brandbare materialen (tapijt, meubels, …). Verlaat de ruimte onmiddellijk en wacht buiten op de brandweer. Als het vuur gedoofd is, laat je voor je de schoorsteen opnieuw gebruikt, alles controleren door een vakman!

Gepubliceerd op do 28 januari 2021