Gemeente Kortessem

Covid Safe Ticket gebruiken vanaf 01.11.2021

Het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) wordt uitgebreid vanaf 01.11.2021. Zo wordt het vanaf dan ook in de horeca en in fitnessaken verplicht. Bij evenementen wordt het verplicht vanaf 200 mensen binnen en 400 buiten. Maar wat is het CST? Hoe kan je het aanvragen?

Wat is het CST? 

Het CST is enkel geldig in België en is specifiek bedoeld om toegang te krijgen tot evenementen, discotheken, horeca en fitnesszaken. Zo kan je bewijzen dat je al zeker twee weken volledig gevaccineerd bent, recent negatief bent getest of een herstelcertificaat van minder dan zes maanden hebt.

Opgelet: het vaccinatiekaartje dat je ontvangen hebt na je eerste prik, geldt niet als toegangsbewijs tot evenementen, discotheken, horeca en fitnesszaken en ook niet om te reizen.

Wat is het verschil met het Europees coronacertificaat? Het Europees coronacertificaat dient om te kunnen reizen binnen de Europese Unie, inclusief IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein. In tegenstelling tot het CST is het Europees coronacertificaat dus in alle EU-lidstaten geldig. Het CST gebruikt wel dezelfde QR-code als het Europees coronacertificaat. Indien je reeds beschikt over dit certificaat, hoef je dus geen bijkomend document aan te vragen.

Wanneer heb je een CST nodig?

 • Bij evenementen vanaf 200 personen binnen
 • Bij evenementen vanaf 400 personen buiten
 • In alle horeca en tijdens eetfestijnen (vanaf 01.11.2021)
 • In alle fitnesscentra (vanaf 01.11.2021)

Wie kan een CST aanvragen?

Iedereen ouder dan twaalf jaar (geboortejaar 2009) kan een CST aanvragen. Je krijgt een geldig CST in een van de volgende situaties:

 • Je bent in het bezit van een vaccinatiecertificaat: je bent meer dan twee weken volledig ingeënt.
 • Je hebt een herstelcertificaat van minder dan zes maanden.
 • Je hebt een PCR-test laten afnemen, met een negatief resultaat. Geldigheid = dag van de test plus twee dagen. Lees meer info over testen.
 • Je hebt een snelle antigeentest laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat. Geldigheid = dag van test plus één dag.

Hoe kan je een CST aanvragen?

Je kan het CST op verschillende manieren aanvragen:

 • Installeer de app CovidSafeBE op je smartphone of surf naar websites zoals  MijnGezondheid.beMijnBurgerprofielMyHealthviewer of Helena. Maak een taalkeuze en beantwoord drie vragen die uitwijzen welke COVID-certificaten voor jou beschikbaar zijn. Om certificaten digitaal te downloaden heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel zoals itsme. Vervolgens kan je het certificaat afdrukken, vergeet niet om de volledige vaccinatie te printen. Hier kan je meer informatie bekomen.  
 • Contacteer de helpdesk op het nummer 078 78 78 50. Hou je identiteitskaart bij de hand. Dan krijg je het CST per post opgestuurd. Hou rekening met een wachttijd tussen bestelling en ontvangst van één week.

Heb je hulp nodig bij het aanvragen van het CST?

Wie geen toegang heeft tot internet of geen eigen printer heeft, kan zich tijdens de openingsuren wenden tot het onthaal van het administratief centrum (Kerkplein 11, 3720 Kortessem).
 
Opgelet: om je CST aan te vragen en af te drukken hebben we je identiteitskaart en pincode nodig!
 

Heb je nog vragen over de certificaten of applicaties? Neem contact op met de helpdesk Covid vaccinaties en certificaten op het nummer 078 78 78 50.

E-loket

 • Burgerzaken SmartLoket: digitaal aanvragen van uittreksels, attesten, aktes & PIN en PUK-code formulier
Gepubliceerd op ma 08 november 2021