Gemeente Kortessem

Plant jij bomen in jouw tuin? Registreer ze!

Bomen verminderen de CO2 in de lucht, zorgen voor verkoeling in de zomer en houden de opgeslagen koolstof vast in de bodem. Dit drieluik aan klimaatvoordelen bezorgt het LEKP genoeg redenen om lokale besturen aan te zetten om extra bomen te planten.

Het LEKP wil één boom extra per inwoner vanaf 2021 tegen 2030. Binnen deze doelstelling tellen nieuw aangeplante bomen op zowel privé- als publiek domein. Bomen die geplant zijn in een bos (bos is een oppervlakte met bomen van minimaal tien meter op tien meter) of door compensatieregels tellen niet mee.

Pactportaal verzamelt data

Hoe verzamelt het Pactportaal de data voor deze doelstelling? Lokale besturen kunnen aan hun burgers, bedrijven en verenigingen vragen om zelf de bomen op hun privédomein aan te geven. Zelf kunnen de gemeenten bomen op publiek domein invoeren. Lokale besturen en burgers kunnen die bomen aangeven op de online toepassing: groenblauwpeil.be (GBP), die voor iedereen toegankelijk is. Het GBP verzamelt deze data en geeft ze door aan het Pactportaal.

Gepubliceerd op wo 05 oktober 2022