Gemeente Kortessem

Uitbraak vogelgriep in Tongeren

In een pluimveebedrijf te Tongeren werd hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. De dieren worden geruimd en er wordt een beschermingszone met een straal van drie km en een bewakingszone met een straal van tien km rond het getroffen bedrijf ingesteld.

Kortessem bevindt zich zowel in de beschermings- als in de bewakingszone. Als particuliere houder van pluimvee en andere gehouden vogels vind je via deze link de kaart naar de beschermingszone en de bewakingszone terug.

In de documenten onderaan kan je volgende informatie terugvinden:

  • een afdruk van de kaart met weergave van de beschermings- en bewakingszone
  • de maatregelen die in beide zones nageleefd dienen te worden

Wat kan je als particuliere houder doen? 

Hoewel het niet meer verplicht is sinds 14.05, worden ook particuliere houders aangeraden om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren.

Help mee ons pluimvee te beschermen! 

Deze maatregelen moeten helpen om te vermijden dat pluimvee in contact komt met wilde vogels die besmet zijn met het vogelgriepvirus en onze dieren kunnen besmetten.

Wandelaars die een dode wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800 99 777.

Gepubliceerd op do 12 januari 2023