Bovengrondse ruiming van de niet-geconcedeerde graven
Het tijdelijk reglement 'Retroactief concessiebeheer' omvat een éénmalige procedure, die inging op 01.03.2023 en eindigde op 31.03.2024, waarbij nabestaanden de mogelijkheid kregen om een niet-geconcedeerde begraving om te zetten naar een concessie. Zonder reactie binnen deze periode, werd het graf eigendom van Lokaal Bestuur Kortessem met bovengrondse ruiming als gevolg. Conform de vereisten van wet, werd aan de ingang van alle kerkhoven en begraafplaatsen van Kortessem gedurende minimum één jaar een lijst uitgehangen met een overzicht van de niet-geconcedeerde graven. Er werd daarnaast bij elk niet-geconcedeerd graf een bordje geplaatst.
Nu deze periode verstreken is kan er overgegaan worden tot het bovengronds ruimen van de niet-geconcedeerde graven waarvoor er geen retroactieve concessie werd afgesloten. Op de plaats van de verwijderde grafstenen zal, in afwachting van verdere vergroening van de kerkhoven en de begraafplaatsen, een bodembedekker geplant worden. Er wordt ook van elke verwijderde grafsteen een restant (foto, belettering, steenfragment, ...) bewaard om te verwerken in een herdenkingsmonument per kerkhof/begraafplaats.
Vooraleer de grafstenen geruimd worden gebeurt er nog een rondgang samen met de Heemkundige Kring Kortessem en de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst (IOED), om te bepalen of er graven in aanmerking komen om als funerair erfgoed erkend te worden. Dat laatste betekent dat deze worden opgenomen in de inventaris Onroerend Erfgoed Vlaanderen en dat Lokaal Bestuur Kortessem de bewaring en het onderhoud van deze graven gedurende 50 jaar zal voorzien.
De bovengrondse ontruiming van de graven zal gefaseerd gebeuren per kerkhof/begraafplaats. Heb je hierover vragen, dan kan je terecht voor meer informatie op www.kortessem.be of stuur een mail naar begraafplaatsen@kortessem.be