Gemeente Kortessem

Aandacht voor Zorgparkeren tijdens de Week van de Zorg op 19.05.2022

"Zorgparkeren is erg welkom, zeker in het centrum van Kortessem," aldus thuisverpleegster Heidi. Sinds 2022 kan je in Kortessem zorgparkeren, ontdek er alles over!

Zorgverleners vinden niet altijd een parkeerplaats dichtbij de woning van hun patiënt waardoor tijd voor verzorging verloren gaat aan het zoeken naar een geschikte parkeerplaats. Om hierop een antwoord te bieden, werd het systeem van zorgparkeren ingevoerd.

Zo kunnen bewoners de parkeerplaats voor hun oprit of garage ter beschikking stellen van hulpverleners. Wie wil meewerken aan dit project, ontvangt een zorgparkeersticker die zichtbaar moet aangebracht worden aan de ter beschikking gestelde parkeerplaats. De zorgparkeersticker geeft aan dat de hulpverleners er tijdens huisbezoeken kortstondig gratis mogen parkeren. Vooral in straten waar parkeerplaatsen schaars zijn, zijn deze extra plaatsen zeer welkom!

De deelnemende hulpverleners krijgen een zorgparkeerkaart met contactgegevens om achter de voorruit van hun auto te plaatsen. Zo kunnen de bewoners hen contacteren om de parkeerplaats vrij te maken indien nodig.

Als bewoner

Woon je in een straat waar vrije parkeerplaatsen schaars zijn? Heb je een privéparkeerplaats, bijvoorbeeld voor jouw oprit of garage? Dan kan je deze parkeerplaats ter beschikking stellen van zorgverstrekkers. Zij kunnen er maximum 30 minuten parkeren.

Moet je toch dringend weg? Dan kan je altijd bellen op het telefoonnummer dat op de zorgparkeerkaart achter de voorruit van de wagen staat. De zorgverstrekker verplaatst dan zijn wagen zo snel mogelijk.

Vraag jouw zorgparkeersticker aan via het snelloket van het Administratief centrum. Je krijgt een zorgparkeersticker om op je parkeerplaats/garagepoort te kleven. Zo weten zorgverstrekkers dat ze jouw parkeerplaats mogen gebruiken.

Lees ook het reglement (link naar het goedgekeurd reglement). Bij inschrijving geef je je akkoord aan dit reglement.

Als zorgverstrekker

Ben je zorgverstrekker in de thuiszorg? Zoek je dikwijls naar een parkeerplaats tijdens huisbezoeken? En beschik je over een RIZIV-nummer? Gebruik dan vanaf nu een Zorgparking.

Een Zorgparking is een (parkeer)plaats op het openbaar domein voor een inrit of garage die als parkeerplaats ter beschikking wordt gesteld. Tijdens huisbezoeken mag je ze gebruiken voor de maximum duur van 30 minuten. Je herkent deze parkeerplaatsen aan de speciale sticker op de garagepoort of oprit. Een overzicht van de beschikbare adressen vind je op de website van de gemeente (link naar de deelnemende adressen in Kortessem)

Het enige wat je moet doen is een speciale zorgparkeerkaart achter je voorruit plaatsen. Jouw gsm-nummer staat op deze zorgparkeerkaart. Zo kan de bewoner je altijd bereiken en vragen om jouw auto te verplaatsen.

Vraag jouw zorgparkeerkaart aan via het snelloket van het administratief centrum. Je ontvangt meteen een zorgparkeerkaart. Leg deze zorgparkeerkaart achter de voorruit van je auto tijdens huisbezoeken.

Gepubliceerd op wo 19 april 2023