Gemeente Kortessem

Bericht van uw burgemeester

 

Beste inwoners,

Het Coronavirus is nu in iedere Belgische gemeente aanwezig, ook in Kortessem. De cijfers stijgen.

Limburg doet het, naar omstandigheden, momenteel goed.

De landkaart kleurt overal rood. Men hoeft geen viroloog te zijn om te beseffen dat we met z'n allen moeten blijven oppassen. We moeten de komende weken extra voorzichtig blijven.

De maatregelen duren lang, ze zijn vermoeiend. Ouderen voelen de eenzaamheid meer dan ooit en onze jeugd verlangt naar het oude normaal.

De start van de scholen kon worden waargemaakt, waar we erg blij om zijn. Ondanks Corona heeft onze schoolgaande jeugd het ritme en de regelmaat terug te pakken. Dit stond met stip voorop in de maand september.

Dit hebben we allemaal samen mogelijk gemaakt. Een grote verwezenlijking en een dikke dank jullie wel hiervoor! Een grote eerste stap in de strijd tegen het virus die we allemaal samen hebben gezet en waargemaakt.

In de maand oktober hebben we de jeugd-, sport- en culturele activiteiten terug mogelijk gemaakt in onze sporthallen, het cultureel centrum en de jeugdlokalen. Beperkt en mits het stipt naleven van de voorzorgsmaatregelen. Gisteren hebben we op het gemeentelijke veiligheidsoverleg besloten om dit zo vol te houden, omdat we zien dat dit goed lukt. Zo is er een tweede stap die we allemaal samen aan het zetten zijn. Het lukt ons om het virus slim aan te pakken. De voorzorgsmaatregelen blijven nodig. Zonder deze maatregelen kan het virus snel terrein winnen. Dat is nu met de stijgende cijfers meer dan duidelijk.

De maanden november en december komen eraan. Familiemomenten, momenten van verbondenheid op Allerheiligen, Wapenstilstand, Sinterklaas en Kerstmis.

Onderzoek wijst uit dat de broeihaard van de besmettingen vandaag niet terug te vinden is binnen het verenigingsleven, maar binnen het familieverband en op de werkvloer.

Daarom is het belangrijk dat we met ons allen vanaf vandaag 09.10.2020 de volgende maatregelen strikt naleven:
  • Je mag met maximum 3 andere personen, buiten het gezin, nauw contact hebben Een nauw contact is een contact dichter dan 1,5 meter zonder mondmasker.
  • Je mag maximum 4 personen bij jouw thuis uitnodigen voor een privé-bijeenkomst, mits het in acht houden van een veilige afstand of het dragen van een mondmasker indien een veilige afstand houden niet mogelijk is.
  • Spontaan samenkomen op straat mag enkel tot maximum 4 personen, uitgezonderd voor gezinsleden die onder één dak wonen.

Extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving zullen genomen worden opdat deze maatregelen overal worden toegepast.

Deze maatregelen zijn federaal van kracht en gelden voor het hele grondgebied vanaf vrijdag 09.10.2020 tot en met 09.11.2020.

In Kortessem volgt de gemeentelijke crisiscel de evolutie van de cijfers iedere week tijdens een groot overleg op. De contactopsporing door ons team van maatschappelijk werkers in samenwerking met de lokale huisartsenpost werkt.

Indien de toestand het noodzakelijk maakt scherpen we de maatregelen terug aan. De winter komt eraan. Willen we elkaar een kerstperiode gunnen waarin we toch met een beperkt uitgebreide bubbel kunnen samenkomen, dan moeten we nu voorzichtig blijven.

Het bericht dat eergisteren op Radio 2 werd verspreid als zouden er 4 mensen positief hebben getest op Corona binnen onze gemeentelijke diensten klopt niet. Wel is er één personeelslid positief getest. De 5 collega's van dit personeelslid zijn gisteren allemaal getest en het resultaat hiervan bleek vandaag 5 x negatief.

Zorg voor elkaar.

Hartelijke groet,

Tom

 
 
 
 
 
 
 
Gepubliceerd op vr 09 oktober 2020