Gemeente Kortessem

Vlaamse overheid is gestart met contactopsporing corona – opgelet met fraudeurs

Het dragen van een mondmasker, mensen testen en contactopsporing zijn de belangrijkste pijlers in het helpen bij de versoepeling van de coronamaatregelen.

Vanaf vandaag, maandag 11 mei, start de Vlaamse overheid met telefonische contactopsporing om zo in kaart te brengen wie er mogelijk besmet is met het coronavirus. Mensen die een positieve test hebben afgelegd, krijgen telefoon met de vraag met wie ze in de afgelopen dagen contact hebben gehad. Of men krijgt de melding dat men in contact kwam met een besmette persoon, zonder dat aangegeven wordt over wie het gaat.

Ook in tijden van corona zijn fraudeurs heel creatief met hun pogingen tot oplichting. Hoe weet je dat je een echte onderzoeker aan de lijn hebt en geen fraudeur?

  • Check het telefoonnummer dat jou opbelt of het nummer dat jou een sms stuurt.

De corona-opsporingslijn gebruikt altijd hetzelfde vaste nummer: 02 214 19 19. Als je dus een oproep krijgt van dat nummer, mag je zeker zijn dat het om een officiële opspoorder gaat.

Je kan ook sms-berichten ontvangen, die komen van het nummer 8811.

Je kan best beide nummers nu al in je telefoon opslaan onder de naam 'corona-opsporing' zodat ze onmiddellijk herkend worden indien je zou opgebeld worden.

  • Persoonlijke gegevens gekend

Indien je een positieve test hebt afgelegd en opgebeld wordt met de vraag met wie je allemaal contact hebt gehad, dan zal de persoon die jou opbelt al bepaalde informatie over je hebben.

  • Geen vragen over financiële gegevens

Veel kan ook afgeleid worden uit de vragen die gesteld worden. Bij een oproep in het kader van contactopsporing zal er nooit gevraagd worden naar bankgegevens of tijdstippen waarop je wel of niet thuis bent. Worden deze vragen toch gesteld of vind je de vragen die gesteld worden raar en herken je het telefoonnummer niet, hang dan gewoon op.

   

Bekijk het filmpje onderaan deze pagina over wat contactonderzoek inhoudt.

Gepubliceerd op ma 11 mei 2020