Gemeente Kortessem

Vanaf 7 april: Limburg.net recyclageparken open

Vanaf dinsdag 7 april zijn de recyclageparken van Limburg.net opnieuw open, uiteraard onder strikte voorwaarden in de strijd tegen het coronavirus. Het gemeentelijk recyclagepark van Kortessem blijft definitief gesloten.

Inwoners van Kortessem kunnen terecht bij Limburg.net recyclageparken

Sinds 31 maart 2020 heeft de gemeente Kortessem het beheer van het recyclagepark overgedragen aan Limburg.net. In het najaar is de opening van een mini-park in Kortessem voorzien. In tussentijd kan u gebruikmaken van de Limburg.net-parken in de buurgemeenten.

Normaal gezien had u vanaf 31 maart uw afval naar de Limburg.net-parken kunnen brengen, maar door de coronacrisis werden alle recyclageparken op bevel van minister Demir gesloten op 17 maart. Vanaf dinsdag 7 april zijn recyclageparken opnieuw open, uiteraard onder strikte voorwaarden in de strijd tegen het coronavirus. 

U ontvangt nog een folder van Limburg.net in uw brievenbus. De folder legt uit met welke afvalstoffen u in normale omstandigheden op een Limburg.net-recyclagepark terecht kan. U vindt er ook de tarieven en quota in terug. Het grootste deel van de informatie in de folder blijft van toepassing, maar hou er rekening mee dat een bezoek aan een Limburg.net-park tijdelijk anders zal verlopen omwille van de maatregelen tegen het coronavirus.

Aangepaste maatregelen in Limburg.net-recyclageparken door corona        

  • U kan maximum 1 bezoek per 14 dagen per gezin aan het park brengen. U kan zich met 1 identiteitskaart per gezin aanmelden. Het heeft geen zin om met de identiteitskaart van een ander gezinslid naar een park te komen in deze periode. Het systeem registreert elke aanmelding en weigert aanmeldingen die in strijd zijn met deze regel.
  • De openingsuren van de winterperiode blijven gelden. Op di, wo, vr en za zijn de parken open van 9 tot 12.30 uur en 13 tot 16 uur.  Op donderdag kunt u tot 17 uur op het park terecht.
  • Blijf tijdens het aanschuiven in uw wagen.
  • Hou voldoende afstand (1,5 meter) van de parkwachters en andere bezoekers. Hierdoor is het aantal bezoekers op het park beperkt.
  • U moet de zuil zelf bedienen, de parkwachter mag u niet helpen.
  • Er mag telkens maar 1 persoon afval deponeren in dezelfde container.
  • Kom alleen naar het park. Enkel als u echt hulp nodig heeft om iets uit de auto te tillen en in de container te gooien, mag u een extra persoon meebrengen. De parkwachter kan u niet helpen met uitladen.
  • Asbest kan niet naar het park gebracht worden. De persoonlijke beschermingsmiddelen zijn nu nodig voor de zorgsector. Stel het verwijderen van asbest uit tot na de coronacrisis.
  • Er is geen verkoop van compost, houtsnippers, compostbakken en -vaten.
  • U kan het quotum huisvuilzakken niet afhalen.

Deze maatregelen kunnen wijzigen. De laatste informatie vindt u op www.limburg.net/corona.


Limburg.net rekent erop dat de hierboven vermelde maatregelen strikt worden opgevolgd als u een Limburg.net-park bezoekt. Heeft u thuis voldoende ruimte om uw afval nog even te stockeren? Stel een bezoek aan het recyclagepark dan nog even uit. Probeer in ieder geval de eerste dagen na de heropening het park te vermijden, zo is er geen grote toeloop.

Het recyclagepark, hoe zit dat weer juist?

Zoals begin 2020 aangekondigd, voldoet het huidige gemeentelijk recyclagepark niet meer aan de huidige normen om een goede dienstverlening te verzekeren. Er werd daarom een oplossing bedacht in samenwerking met Limburg.net. Er zal namelijk op dezelfde oppervlakte als het huidige gemeentelijk recyclagepark een mini-recyclagepark worden gerealiseerd. Dit mini-park zal niet langer uitgebaat worden door de gemeente, maar door Limburg.net. 

Ondertussen wordt alles in gereedheid gebracht voor de bouw van een minirecyclagepark in Kortessem zelf. Het minirecyclagepark is een primeur voor Vlaanderen. Dat betekent ook dat het vergunningsproces ingewikkelder in elkaar zit dan eerst gedacht. Terwijl alle betrokken partijen overtuigd waren te kunnen werken met een uitbreiding van de bestaande vergunning van het huidige recyclagepark, blijkt dat niet mogelijk. Er wordt een nieuwe vergunning aangevraagd. Hierdoor zal de opening later dan voorzien zijn, namelijk voor het najaar van 2020.

Intussen kan elke inwoner van Kortessem terecht in alle naburige recyclageparken van Limburg.net, dit wil zeggen in Diepenbeek, Bilzen, Borgloon, Alken en Tongeren. 

Gepubliceerd op di 31 maart 2020