Gemeente Kortessem

'Schoolomgeving onder de loep' - evaluatie

In het kader van het project “Schoolomgevingen onder de loep” heeft de gemeente Kortessem extra ingezet op de verkeersveiligheid in en rond de schoolomgevingen. Er werden controles uitgevoerd rond veiligheid en snelheid - daaruit blijkt dat er vrijdagnamiddag vooral sneller wordt gereden.

Misschien heb jij ook de wijkagenten gezien die verhoogd toezicht deden aan de schoolpoort? Er werd nagekeken of de gordels en kinderzitjes aanwezig waren. Niet enkel onze kleine schoolgangers dienen zich goed te beschermen in het verkeer, ook de verkeersomgeving waar ze zich dagelijks in bewegen moet zo veilig mogelijk zijn.

Op basis van de beelden die we met de drones van de Federale Politie maakten werd al snel duidelijk dat de gemiddelde snelheid van het doorgaand verkeer rond onze scholen te hoog ligt.  Na een sensibilisatieactie van 2 weken werd overgegaan tot een flitsactie, uitgevoerd door de Lokale Politie.

De resultaten van deze flitsactie bevestigen dat het doorgaand verkeer te hoge snelheden aanhoudt, voornamelijk op de gewestweg N76, in het centrum van Kortessem. Hier werden in totaal 3693 voertuigen waargenomen door de Lokale Politie, op de tijdstippen dat ze opgesteld stonden. Hiervan werden 154 voertuigen geflitst in de zone 50km/u (4,17%). Opmerkelijk is dat er voornamelijk op vrijdagnamiddag stevig op de gaspedaal geduwd wordt.

Gepubliceerd op vr 11 oktober 2019