Gemeente Kortessem

Opgelet: hitteplan recyclagepark

Naar aanleiding van de hitte afgelopen week en de nodige gezondheidsmaatregelen die voor het recyclagepark toen werden getroffen, werd door het college van burgemeester en schepenen een permanent hitteplan goedgekeurd voor de periode van 28 juni tot en met 31 augustus.

OPGELET: het recyclagepark zal woensdag 24/7 t.e.m. vrijdag 26/7 gesloten zijn wegens code rood. Zaterdag 27/7 zal het recyclagepark terug gewoon geopend zijn van 8u00 tot 16u00, wegens code groen.

 

Afhankelijk van de waarschuwing die het KMI communiceert, zullen de openingsuren van het recyclagepark al dan niet aangepast worden.

52°C op het recyclagepark

De inrichting van het gemeentelijk recyclagepark bestaat uit een mengeling van beton (verharding) en metaal (containers). Door hoofdzakelijk absorptieve kenmerken van zowel beton als metaal gaat de gevoelstemperatuur op het gemeentelijk recyclagepark hoger liggen dan in de ruime omgeving. Bovendien is er tijdens de zomermaanden op het recyclagepark zo goed als geen schaduw; er is dus weinig reflectie van hitte. Door de combinatie van veel absorptie en weinig of geen reflectie werd er tijdens de zomer van 2018 zelfs een temperaturen gemeten van 52°C.

Het bestuur vindt het daarom belangrijk om maatregelen te nemen om zowel de gezondheid van de gemeentelijke parkwachters te beschermen, als die van de bezoekers op het gemeentelijk recyclagepark.


Codes KMI

De openingsuren van het recyclagepark zullen aangepast worden naargelang welke code het KMI aangeeft, dit gedurende de volledige zomervakantie (van 28 juni tot en met 31 augustus). Deze code staat voor de mogelijkheid van effecten door de hitte en bestaat uit een groene (geen waarschuwing) – gele (waakzaam) – oranje (waarschuwing) en rode (gevaar) code.

Op dagen wanneer het KMI “code oranje” voorspelt, zal het recyclagepark enkel in de voormiddag geopend zijn, dit wil zeggen van 8u00 tot 12u00 op de normale openingsdagen. Wanneer er “code rood” wordt aangegeven door het KMI, zal het recyclagepark die dag volledig gesloten zijn.

Om te controleren of er de volgende dag sprake is van "code oranje" of "code rood", wordt er gekeken naar de website https://www.meteo.be/nl/weer/waarschuwingen/hitte.
Weersvoorspellingen zijn niet altijd even accuraat. Het KMI kan echter met vrij grote zekerheid voorspellen hoe het weer morgen of overmorgen zal zijn. De te nemen maatregelen in functie van hitte zullen dagelijks geëvalueerd worden.

Gepubliceerd op vr 26 juli 2019