Gemeente Kortessem

Vraag tijdig je ID aan om op vakantie te gaan!

Plan je een reis naar het buitenland, zorg dan dat je je tijdig informeert omtrent de nodige identiteitsbewijzen.

Verkeerde of niet geldige identiteitsbewijzen kunnen je reis een zeer onaangename wending geven en zelfs in het water doen vallen. Informeer je dus tijdig over welke reisdocumenten je nodig hebt om naar je vakantiebestemming te reizen.

Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, dienen identiteitsbewijzen geldig te zijn 3 tot 6 maanden na terugreisdatum, het is ook belangrijk dat je dat even controleert!

Welke zijn de gebruikelijke identiteitsbewijzen? 

E-ID (identiteitskaart)

De gewone identiteitskaart is in principe voldoende om binnen Europa te reizen.

Indien de geldigheidsdatum binnenkort verstrijkt en je hebt nog geen oproeping voor een nieuwe identiteitskaart gekregen, kan je zelf het initiatief nemen en een afspraak maken met de dienst Burgerzaken om een nieuwe identiteitskaart aan te vragen.

Indien je e-ID gestolen is of verloren vlak voor je afreist heb je een probleem: een voorlopig identiteitsdocument is niet geldig in het buitenland. Heb je wel nog een reispaspoort dat geldig is tot minimum 6 maanden na thuiskomst, dan kan je dit gebruiken.

Zo niet, dan moet je via een spoedprocedure een nieuwe e-ID of reispaspoort aanvragen. Let wel: bij diefstal of verlies dien je éérst een pv te laten opmaken bij de politie en dat document moet je meebrengen naar de dienst Burgerzaken voor de nieuwe aanvraag!

 

Procedure voor het aanvragen/vernieuwen van een e-ID

 • op afspraak, bij de dienst Burgerzaken gemeentehuis Kortessem
 • persoonlijk aanmelden en meebrengen:
  recente pasfoto (max. 6 maanden oud) volgens de wettelijke voorschriften, of gebruik maken van de fotocabine in het gemeentehuis die automatisch conforme foto’s maakt - vorige e-ID of het pv van de politie bij diefstal/verlies
 • kostprijs
  - normale procedure (duurtijd 3 weken): 19 euro
  - spoedprocedure (duurtijd 3 werkdagen): 90 euro
  - spoedprocedure (duurtijd 2 werkdagen): 130 euro
  - spoedprocedure (duurtijd 2 dagen, afhalen in Brussel): 100 euro
  - geldigheidsduur 10 jaar

 

KIDS-ID (identiteitskaarten kinderen -12 jaar)

Wanneer je met kinderen jonger dan 12 jaar binnen Europa reist, worden deze op dezelfde manier als volwassenen gecontroleerd op identiteitsbewijzen. Zij moeten aldus beschikken over een eigen identiteits- of reisdocument.

Voor Europa is dat een elektronische KIDS-ID met ingescande foto. Opgelet: ook voor een daguitstapje naar bijvoorbeeld Nederland (Efteling) of Frankrijk (Disneyland) is dit verplicht.

Voor niet-Europese reizen hebben ook kinderen jonger dan 12 jaar een reispas nodig, hierover kan je verder in dit artikel meer informatie lezen.

 Procedure voor het aanvragen/vernieuwen van een KIDS-ID

 •  op afspraak, bij de dienst Burgerzaken gemeentehuis Kortessem
 • aan te vragen door 1 van de ouders, samen met het kind en meebrengen: recente pasfoto (max. 6 maanden oud) volgens de wettelijke voorschriften, of gebruik maken van de fotocabine in het gemeentehuis -
  vorige kids-ID (indien deze er is) of het pv van de politie bij diefstal/verlies
 • kostprijs
  - normale procedure (duurtijd 3 weken): 9 euro
  - spoedprocedure (duurtijd 3 werkdagen): 90 euro
  - spoedprocedure (duurtijd 2 werkdagen): 130 euro
  - spoedprocedure (duurtijd 2 werkdagen, afhalen in Brussel): 100 euro
 • geldigheidsduur 3 jaar

 

Reispaspoort

Reis je naar een niet-Europese bestemming, dan moet je in het bezit zijn van een reispaspoort.

Dit paspoort mag je niet verwarren met de identiteitskaart of EID. Een reispaspoort laat je toe om naar alle landen ter wereld te reizen, desnoods aangevuld met een vereist visum (visum is aan te vragen op de ambassade of het consulaat in België van het betreffende land).

 

Procedure voor het aanvragen/vernieuwen van een reispaspoort

 •  op afspraak, bij de dienst Burgerzaken gemeentehuis Kortessem
 • persoonlijk aanmelden en meebrengen:
  recente pasfoto (max. 6 maanden oud) volgens de wettelijke voorschriften, of gebruik maken van de fotocabine in het gemeentehuis -
  e-ID en je vorige reispas (indien deze er is) of het pv van de politie bij verlies/diefstal
 • je reispas bevat een chip en hiervoor dienen je vingerafdrukken te worden afgenomen
 • kostprijs
  normale procedure (duurtijd 5 werkdagen):
  - + 18 jaar: 79 euro
  - - 18 jaar: 49 euro
  spoedprocedure (duurtijd 24u; aanvraag vóór 15u, de dag nadien geleverd vóór 15u):
  - +18: 260 euro
  - - 18: 230 euro
  spoedprocedure (duurtijd 4,5 uur, aanvragen via dienst Burgerzaken of rechtstreeks in Brussel - steeds afhalen in Brussel):
  - +18: 350 euro
  - - 18: 320 euro
 • geldigheidsduur: 7 jaar voor volwassenen +18 jaar, 5 jaar voor kinderen/jongeren -18 jaar

 

Nog meer info nodig?

Meer info kan je terugvinden online, op www.ibz.rrn.fgov.be en op http://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisdocumenten/

(voorwaarden toegang andere landen + visa).

In eigen gemeente kan je terecht bij de dienst Burgerzaken, via mail naar burgerzaken@kortessem.be of via telefoon 011 379 140.

 

Weetje: zelf je (pas)foto schieten, dat kan in het gemeentehuis!

Voor de prijs van 5 euro krijg je 6 foto’s. Deze foto’s voldoen aan alle wettelijke voorschriften voor je identiteitskaart, reispas en of je rijbewijs. De fotocabine, in de inkomhal, is zeer gebruiksvriendelijk en ook toegankelijk voor personen met een beperking.

 Tip: de ervaring leert ons dat pasfoto’s maken in de fotocabine voor kinderen jonger dan 2 jaar minder makkelijk is. Daarom raden wij aan ouders met zulke jonge kindjes aan om de pasfotootjes bij een fotograaf te laten maken, zodat deze aan de juiste normen voldoen en je geen nodeloze extra kosten maakt wanneer de foto’s in de fotocabine mislukken.

 

Gepubliceerd op vr 07 juni 2019