Gemeente Kortessem

Laat je kat steriliseren met de Valentijnsactie!

Om het aantal zwerfkatten onder controle te houden, voert de gemeente net als alle Limburgse gemeenten een diervriendelijke zwerfkattenaanpak. Als extra stimulans geeft de gemeente kortingsbonnen weg van 15 (kater) en 25 euro (kattin).

Gewoon wegvangen lost het probleem niet op. Door het weghalen van katten uit een bepaalde omgeving, ontstaat er een omgeving met voldoende voedselvoorraden, waardoor andere katten uit de omgeving de leegte opvullen.


Wat kan je doen?

Zie je een zwerfkat lopen, maak meteen melding bij de milieudienst. Snel reageren is de boodschap, want katten vermenigvuldigen zich zeer snel. Binnen de kortste keren heb je er een paar families bij.


Wat gebeurt er met de gevangen katten?

De katten worden door de kattenvanger van de gemeente met een aangepaste vangkooi gevangen. Er worden geen zwerfkatten geëuthanaseerd tenzij op medisch advies van de dierenarts en in het belang van het dier. Het dierenasiel kan zelf beslissen om tamme zwerfkatten die via het project bij hen zijn terechtgekomen te herplaatsen.

Zwerfkatten krijgen na sterilisatie/castratie een knip in het oor om visueel herkenbaar te zijn dat ze al behandeld zijn. Na revalidatie worden de zwervers terug vrijgelaten in hun natuurlijke omgeving. De praktijk bewijst het, deze zwerfkattenaanpak is effectief, maar is enkel sluitend als ook katteneigenaars hun verantwoordelijkheid nemen. Anders blijft het dweilen met de kraan open…


De Valentijnsactie is daarom extra stimulans naar katteneigenaars om tijdig over te gaan tot
sterilisatie van hun huiskat of kittens.

Valentijnsactie huiskatten: vraag een kortingsbon aan!

Tussen de vele zwerfkatten zitten helaas ook nakomelingen van gewone huiskatten. Een kattin kan tot 3 nestjes per jaar op de wereld zetten. Deze nakomelingen kunnen zich voortplanten vanaf de leeftijd van 5 maanden. De cijfers liegen er niet om: in 2016 kwamen in de Limburgse asielen samen zo’n 4000 katten binnen! Neem daarom als katteneigenaar je verantwoordelijkheid en laat je huiskat of kitten tijdig onvruchtbaar maken.

Sinds 1 september 2014 was het al verplicht dat alle kittens vooraleer die verkocht of weggegeven wordt gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Intussen is het bij wet verplicht om elke kat die na september 2014 geboren is, te laten steriliseren of castreren.

Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit
is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe. Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met vele voordelen voor de kat zelf en voor de omgeving.

Ongewenste kittens worden later zwerfkatten die ronddolen en als overlast ervaren worden. Een eenmalige ingreep bij kater of kattin bespaart honderden kittens een triestig lot.

Als extra stimulans geeft de gemeente kortingsbonnen weg van 15 (kater) en 25 euro (kattin). Deze bonnen kunnen bij de milieudienst aangevraagd worden vanaf 14 februari. De kortingsbonnen zijn geldig tot 30 september 2018 bij een dierenarts in Limburg. ?Geldig zolang de voorraad strekt, af te halen aan het onthaal van het gemeentehuis.

 

Geef jouw mening!

Ben jij een kattenliefhebber? Of net helemaal niet?

Met deze vragenlijst willen de Universiteit Gent, Odisee Hogeschool en ISZAM nagaan hoe jij denkt over katten. Op basis van je antwoorden krijgen we een zicht op de noodzaak en de manieren om de huidige zwerfkattenpopulatie beter te beheren. Het onderzoek is bedoeld voor mensen van 18 jaar en ouder. Elk lid van een huishouden kan afzonderlijk een enquête invullen. Je wordt gevraagd om via de computer een online vragenlijst in te vullen. Dit neemt 5 à 10 minuten in beslag. De vragenlijst kan geheel anoniem ingevuld worden.


Alvast heel erg bedankt voor je deelname!

 

Gepubliceerd op ma 12 februari 2018