Gemeente Kortessem

Word jij gemachtigd opzichter?

Veiligheid in het verkeer is erg belangrijk, vooral in de omgeving van scholen. Daarom is er een grote nood aan gemachtigde opzichters, die groepen kinderen, ouderen scholieren en personen met een handicap veilig helpen te verplaatsen in het verkeer.
 
Wat is een gemachtigd opzichter?

De voornaamste taak van een gemachtigd opzichter is het verkeer stilleggen om zo het oversteken van verschillende groepen veilig te laten gebeuren. Ze regelen niet het verkeer, maar geven aanwijzingen. Je kan een gemachtigd opzichter herkennen aan de driekleurenarmband en het C3-stopbordje waarmee ze het verkeer stilleggen. Meestal dragen ze ook een veiligheidsvestje zodat ze altijd goed zichtbaar zijn. 

 

Gratis opleiding

In samenwerking met de politieschool organiseert het provinciebestuur daarom een opleiding. Dit gebeurt op verschillende locaties in Limburg, waaronder Bilzen, Hasselt, Genk en Sint-Truiden. De opleiding is volledig gratis, alsook de machtiging en de uitrusting.

Eerst is er een drie uur durende theoretische opleiding, die uiteindelijk gevolgd wordt door een praktijkcursus van een halve dag in het reële verkeer. Dit praktijkgedeelte gaat door in de tweede helft van maart 2018.

Je komt er alles te weten over de plaats van de voetganger op en het oversteken van de rijbaan, het gedrag van bestuurders tegenover voetgangers, de signalisatie, de in acht te nemen voorzichtigheidsregels, het anticiperen op gedragingen en eventuele fouten van weggebruikers en de beoordeling van de verkeersomstandigheden. 

 

 

Wil je meer info of wil je je meteen inschrijven?

Dat kan via deze link tot en met 26 januari 2018.

Gepubliceerd op ma 04 december 2017